Posted on 2 hozzászólás

Sikeres IFRS vizsga története

Szeretnék megosztani Veletek egy történetet, nevezzük sikertörténetnek, hisz, ha az IFRS vizsga elsőre sikerül, az szerintem nagyon nagy dolog…

Szilvia, tavaly nyáron írt rám, pontosabban az IFRS mérlegképes könyvelő leszek facebook oldalamra, hogy elkezdi az IFRS mérlegképes könyvelői tanfolyamot és, segítsek abban, hogy mi az az előzmény tanulmány ami szükséges lehet a sikeres vizsga érdekében.

Leveleztünk, szakirodalmakat ajánlottam… A magyar számviteli törvény ismerete az persze alap, pénzügyi alapismeretek, és hát a pénz időértéke, ami sokszor vissza köszön az IFRS-ben.

Aztán eltelt pár hónap és Szilvia elsőként jelentkezett az őszi vizsgafelkészítőmre, és azzal párhuzamosan pedig  a tanfolyamra is járt.

Gyorsan elrohant ez a fél év, de azóta már IFRS mérlegképes könyvelői bizonyítvány boldog tulajdonosa. Azt persze említenem sem kell, hogy mindezt a napi munka, család és az ezer egyéb teendői mellett valósította meg.

És akkor át is adom a szót Szilviának, hisz az Ő története következik.

Fogadjátok szeretettel! 

Miért érezted fontosnak, hogy elkezd az IFRS mérlegképes könyvelői tanfolyamot?

Adótanácsadói tanfolyam hallgatója voltam, mikor is egy kedves ismerősöm kérdezte, hogy lenne-e kedvem elvégezni vele az IFRS mérlegképes könyvelői tanfolyamot. Elvégezve az adótanácsadói képzést 2019 márciusában a tanfolyamon végzett társaimmal együtt elkezdtük az IFRS képzést. Kedves tanárnőnk és könyvvizsgálóm is javasolta a képzés elvégzését, hiszen erre felé vezet az út…

Mint a csoport kis lelkes segítője júniusban kutattam, hogy mivel tudnánk tanulmányainkat segíteni, mi is vár ránk, milyen pénzügyi ismeret kell hozzá. Ekkor találtam meg Farkas Krisztina IFRS mérlegképes könyvelő leszek facebook oldalát. Láttam a korábbi bejegyzésekben csupa pozitív élményt, köszönetet, és bátorkodtam levelet írni neki.

Krisztina önzetlenül, segítve és bátorítva azonnal válaszolt. Vállalkozói mérlegképes képzést 2005-ben végeztem el, pénzügyi ismereteim elfakultak azóta. De Krisztina elmondta, hogy mire is lesz szükségünk legfőképp. Az oldalán böngészve rátaláltam a felkészítő kurzusra, majd mikor láttam hogy indul, azonnal regisztráltam augusztusban, bár még a komplex vizsgám messze volt, amit idén februárban tettem le.

 Hogy tanultál, mi volt a bevált módszered?

Krisztina útmutatást adott abban, hogy mi a helyes sorrend. Először az elméletet tanultam meg, standardról standardra, óráról órára készülve minden héten. Átlag napi 3 órát olvastam a könyvet, és jegyzeteimet. Néha a fejemben rendet kellett tenni, csak úgy kavarogtak az értékelési modellek. De szépen, ahogy haladtunk a suliban előre, leülepedtek a módszerek. Az elmélet után átvettem a könyvben levő feladatokat, értelmeztem a lépéseket. De komplex feladatsort még nem tudtam megcsinálni, mert nem vettünk át minden elméleti anyagot.

A vizsgafelkészítő miben és mennyiben segített?

  1. december elején vettem elő és kezdtem használni a vizsgafelkészítő kurzust. Kinyomtattam minden anyagrészt, ahol lehetett. Ezeket többször is átolvastam blokkonként, memorizáltam. Majd karácsony után mikorra újra elolvastam az összes jegyzetet és könyvbeli anyagot elkezdtem az intenzív felkészülést. Beosztottam magamnak a feladatokat, mely nap mely leckéig kell eljutni. Ekkor már napi 6-7 órát is tanultam. Elmélet, kisebb feladatok, és majd a Krisztina által kijelölt komplex példák megoldása. Így január közepére végére értem a kurzusnak. Majd újra átvettem a könyvbeli példákat, órai példákat és Krisztina anyagát. Összesen háromszor vettem végig az előbb felsorolt anyagokat.

A modulzáróm is elsőre sikerült, 96 és 100 % eredménnyel. Majd jött a komplex vizsga, melyet 70 % konszolidálás (ez a  gyengém,valahogy nem megy olyan jól), és 90 %-ra írtam az egyedi beszámolói feladatsort (ezt jobban is szeretem az igazat megvallva).

Krisztina  felkészítő kurzusa az összes vizsgafeladatrészt átveszi, levezeti hogy várják el a megoldást a vizsgán. Nélküle tutira nem értem volna el eredményt, nemhogy ilyen jót. Kellett a rendszeresség, az összeszedett feladatmegoldása, mint a kisgyermek mikor megtanul járni… minden lépése aranyat ér!!

Mesélsz a szóbeliről is? Hisz az első mérföldkő valóban az írásbeli, de épp oly fontos a szóbeli is…

Szóbelire is készültem folyamatosan, hiszen a könyvet, jegyzetet, Krisztina anyagát használtam fel a tanárunk jegyzetének kiegészítéséhez. Amit jól is tettem, hiszen  mindkét tételből jeles eredményt kaptam. Kihúztam az A és B tételt, leültem, a tétel címszavaihoz leírtam a kulcsszavakat, amikről beszélni fogok. Kimentem elsőnek felelni, mivel a többiek még írták a vázlatot, és elmondtam a tételt, folyamatosan beszélve. Sose hittem volna hogy így fogok erről írni, milyen pozitív élményekkel teli szóbeli vizsgánk lesz. Boldog voltam mikor az elnök asszony átadta bizonyítványomat. Olyan jó két és fél -három hónap intenzív tanulás van a siker mögött. Családomnak, barátaimnak, kollégámnak ezért örök hálával tartozom, hogy bátorítottak, biztattak.

Mit javasolsz azoknak, akik még csak most vágnak bele az IFRS tanulmányaiknak?

Ami fontos: folyamatos tanulás, és ismétlés. Kell idő, mire megérti az ember a másfajta gondolkodást, szemléletet.  Sose add fel, hagyj magadnak elég időt, és tervezd meg a tanulás előrehaladásának menetét. Hagytam magam a komplex és a szóbeli előtti  2-2 napot arra,hogy minden még egyszer átnézzek.

És végük, idézem Szilvia záró szavait is, amin sokat gondolkodtam, hogy közzé „merjem-e” tenni, de végül úgy döntöttem, hogy mivel egyrészt nagyon jó érzés ilyen visszajelzést kapni, de másrészt bízom benne, hogy minden leendő vizsgázót motivál, abban, hogy valóban NEM LEHETETLEN a vizsgát elsőre „letudni”.

Köszönöm szépen Szilvia! 🙂

Krisztina!! Ha nem volnál nekünk, IFRS hallgatóknak, még kevesebben végeznénk el!! Nagyon nehéz a képzés, de nem lehetetlen!!Támogatásod, biztatásod, előremutatásod, önzetlenséged, segítőkészséged, feltétlenül benne van a siker kulcsában,hogy én is IFRS könyvelő lettem!! Nem tudok eléggé köszönetet mondani,nem tudom szavakba önteni amit neked köszönhetünk!!

Uracs Szilvia

Emelés, Kihívás, Fekvő, Hegyi, Turista, Nézet

2 thoughts on “Sikeres IFRS vizsga története

  1. Sziasztok! Ezer éve ismerem Szilvit, nála szorgalmasabb, pontosabb, alaposabb, mindent azonnal tudó könyvelővel és EMBERREL soha nem találkoztam. Csodálatos anya, feleség, pedig az élet sokszor cudarul bánik vele. Nem panaszkodik, türelmes, csupa szív és érzés. Boldog vagyok, hogy Ő a könyvelőm, és talán barátnak is elfogad. Tisztelem és csodálom.

    1. Én ugyan “csak” online ismertem meg Szilviát, de kitartása és elkötelezettsége számomra is példakép és motiváló… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük